środa, 29 stycznia 2014

Pomarańczowy proszek

Scroll down for English

Jestem pewna, że ten przepis Wam się spodoba, uważam, że jest genialny!
Zrobienie tego proszku zajmuje trochę czasu, ale przyjemność wypicia herbaty, kawy czy czekolady z tym proszkiem jest niesamowita. Nie będę opisywałam Wam wszystkich możliwości zobaczycie w przyszłości. W skrócie, wykorzystajcie swoją wyobraźnię !
Ten proszek ma też ogromną zaletę, nie ma żadnych kosztów, ponieważ zazwyczaj skórkę wyrzucamy. Teraz jest okres pomarańczy, czemu nie wykorzystać jej do czegoś użytecznego.
Zapraszam ;-)



Składniki na mały słoiczek proszku:
  • 2 kg pomarańczy(najlepiej z plantacji ekologicznych)
Przygotowanie:

Pomarańczę razem ze skórką sparzamy gorącą wodą. Obieramy pomarańcze, od skórki odcinamy tylko pomarańczową skórkę bez białego albedo, która daje gorzki smak. Tak przygotowaną skórkę suszymy w suchym, ciepłym miejscu. Ja suszyłam na piecu, ale jak nie macie takiej możliwości to w piekarniku. U mnie skórka była gotowa po tygodniu. Jest to bardzo ważne żeby podczas rozdrabniania zrobił nam się proszek a nie papka.
Umieszczamy skórkę na blasze pokrytej papierem do pieczenia i umieszczamy w piecu o temperaturze 100 stopni na co najmniej 5 godziny, pozostawiając drzwi piekarnika zamknięte na pół, jeśli jest wilgoć to się wydostanie.
Następnie skórkę rozdrabniamy za pomocą blendera na mniejsze kawałki a na końcu mielimy w młynku do kawy na proszek. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeśli będziecie suszyć na piecu, skórka bardziej ściemnieje, jeśli w piekarniku będzie jaśniejsza.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


In the English version

Orange magic powder


Ingredients for a small jar of powder:

  • 2 kg of oranges (preferably organic plantation)
Preparation:

Blanch orange under hot water. Peel oranges, cut off the peel only the orange peel without the white. Try not to get too much of the white – it’s bitter.
I was drying on the stove, but do not have the possibilities it in the oven.
Preheat oven to 100°C.
Place zest d'orange on a baking tray lined with baking paper. Cook for 5 hours or until dry, leaving the oven door closed in half.
Then, the skin on a blender shredded into smaller pieces and finally grind in a coffee grinder to a powder. Store in a tightly closed container.
The possibilities are endless…and flavorful and fragrant.
What do you think about adding a teaspoon or two to a pound chocolate or coffee? Or maybe sprinkling on top of ice cream?



Share:

3 komentarze

Wiewióra pisze...

rewelacja! muszę zrobić :)

Cat pisze...

Brilliant idea!

Klaudia pisze...

Witaj! Czy można suszyć skórkę w suszarce do grzybów/owoców? Pozdrawiam 🙂

Kalejdoskop Renaty