środa, 19 lutego 2014

Panna cotta która nie jest panna cottą

Scroll down for English

Dziś chciałabym Wam podać przepis na panna cottę mus z musem z owoców leśnych. W ostatnią sobotę byłam w Padwie i w mojej ulubionej restauracji zjadałam panna cottę, która do końca nie była panna cottą. Dlaczego ? Była bardziej podobna do musu. Delikatny deser taki jak lubię. Cieszy oko i podniebienie.
Zapraszam ;-)



Składniki:

Na panna cottę:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 125 gr cukru pudru
  • 4 gr płatków żelatyny
Do dekoracji:
  • 12 łyżek dżemu z owoców leśnych
  • 12 łyżek wody
Przygotowanie: 

Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie przez 5 minut, następnie odciskamy z wody. Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko kokosowe. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Mieszamy aż do całkowitego roztopienia się wszystkiego. Podgrzewamy do momentu zagotowania. Wyłączamy ogień i trzymamy na ciepłej kuchence, pod przykryciem, aby masa za bardzo nie ostygła. Dodajemy żelatynę i mieszamy energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
Mieszankę wlewamy do 6 szklaneczek. Odstawiamy do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno).
Na małym ogniu mieszamy w garnku dżem z owoców leśnych z wodą do moment zagotowania. Do szklaneczek z panna cottą wlewamy nasz syrop. Podajemy natychmiast. Myślę że, nie ma nic prostszego i i szybkiego do zrobienia.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Mousse panna cotta

Ingredients:


Panna cotta:

  • 500 ml whipping cream 30%
  • 100 ml coconut milk 
  • 125 gr icing sugar 
  • 4 gr gelatin flakes
Decoration:
  • 12 tablespoons soft fruit jam
  • 12 tablespoons water
Preparation:

Soak gelatine in a bowl of cold water for 5 minute or until softened. In a sauce pan, pour in milk and coconut milk. Add the icing sugar. Next, turn on heat to medium and stir. Don’t allow mixture to come to a boil. Remove pan from heat and add the gelatin. Stir mixture until all the gelatin dissolves. Once gelatin is dissolved pour the mix pour into 6 small glasses. Cover with plastic wrap and allow to set in the refrigerator for a minimum of 5 hours or more. In a small sauce pan over low to medium-low heat, combine your soft fruit jam and water. Stir and continue to warm mixture over low to medium-low heat. Remove from heat and allow syrup to cool for 3-5 minutes before spooning over your panna cotta.

Share:

1 komentarz

Unknown pisze...

pysznie wygląda:)

Kalejdoskop Renaty