czwartek, 13 lutego 2014

Tarta z cebulą o smaku curry

Scroll down for English
Dziś podzielę się z Wami przepisem na trochę nietypową tartę z cebulą o smaku curry. Smak słodkiej cebuli fajnie łączy się ze słonym, kruchym ciastem. Głównymi dodatkami są cebula i przyprawy. Pyszna i wyjątkowa w smaku tarta inspirowana kuchnią indyjską. Wydaje się, że to nic specjalnego, ale tarta jest przepyszna!

Składniki na formę o średnicy 25 cm:

Na ciasto brisée:
  • 250 g mąki
  • 130 g masła 
  • 100 ml wody 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • masło i mąka do wysmarowania formy
Do farszu:
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 g masła 
  • 700 g cebuli 
  • 3 jajko 
  • 2 żółtka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki cukru brązowego 
  • 300 ml śmietany 
  • 2 łyżeczki kolendry 
  • 1 łyżeczka kminku 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 2 łyżeczki kurkumy 
  • sól i pieprz do smaku 
  • pietruszka

Przygotowanie:


Do miski malaksera, który wrabia ciasto, wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli, mielony kminek oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewamy ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W sumie wlałam 100 ml wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.

Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami fasoli. Ja akurat w domu nie miałam fasoli przykryłam jęczmieniem.
Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony, ale nie spieczony. W tym czasie szykujemy farsz. Cebulę kroimy w piórka. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy przyprawy i smażymy minutę.

Wrzucamy cebulę, czosnek i cukier smażymy wszystko przez ok. 10 minut.
Następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut, dopóki cebula nie będzie miękka. Następnie ściągamy przykrywkę i smażymy cebulę do momentu aż się lekko zezłoci, będzie lekko karmelizowana. Do miski wbijamy jajka i żółtka mieszamy dokładnie trzepaczką. Ciągle mieszając, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto kładziemy cebule,
zalewamy jajkami. Posypujemy pietruszką.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około 30 - 35 minut, zależy od piekarnika. Podajemy na gorąco.

Smacznego!

Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:
  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu. 
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty!
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter.

Pozdrawiam

Renata


In the English version

Onion tart


Ingredients:


Pastry:
  • 250 g of flour
  • 130 g of butter 
  • 100 ml water
  • 1 teaspoon cumin 
  • butter and flour to grease cake pan
Filling:
  • 2 tablespoons olive oil
  • 25 g of butter 
  • 700 g of onion 
  • 3 egg 
  • 2 egg yolks 
  • 2 cloves of garlic 
  • 2 teaspoons of brown sugar 
  • 300 ml cream 
  • 2 teaspoons coriander 
  • 1 teaspoon cumin 
  • 1 teaspoon of ginger 
  • 2 teaspoons of turmeric 
  • salt and pepper to taste 
  • parsley
Preparation:

Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or whisk, flour, cumin, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round cake tin. Puncturing with a knife or fork. Trim the edges. Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 15 minutes. Remove from oven. Remove the pie weights. In the meantime are preparing filling. Cut the onion in the slices. In a large saucepan pour the olive oil and add the butter, add the spices and fry for a minute. Put the onion, garlic, sugar and fry everything for about 10 minutes. Then cook over low heat, covered, until they are dark brown and somewhat soft, about 15 minutes.Then take off the lid and fry the onions until lightly caramelized be. In a bowl, mix the eggs and egg yolks. Stirring constantly, add cream, season with salt and pepper. For the dough put the onions, pour eggs. Sprinkle with parsley. Season with salt and pepper. Bake again at 200 degrees for 30 - 35 minutes.

Share:

2 komentarze

Jacek Rutkowski pisze...

Super - jutro robimy. Przy okazji - w Polsce większość z włoskich serów jest nieosiągalna. Dopiero od 2 lat pojawia się Peccorino (moje ulubione) - najczęściej Sardo i czasami Romano. Zdarza się też z chili. Przepisy świetne (i proste), ale często składników brak. Tym niemniej - proszę pisz :-D

Kalejdoskop Renaty pisze...

Panie Jacku,
Może kiedyś tak było, że czegoś nie można było znaleźć, ale teraz większość składników jest do zdobycia. To nie czasy PRL-u! Pecorino w Polsce można było znaleźć dużo wcześniej niż dwa lata temu. To, że mieszkam we Włoszech, nie znaczy, że nie bywam w Polsce i nie jestem poinformowana. Mam stałych czytelników, którzy gotują na moich przepisach i jakoś udaje im się zdobyć składniki. Nie przesadzajmy, że wszystkie składniki muszą pochodzić z Włoch, można zastąpić polskimi zamiennikami, wystarczy chcieć!


Pozdrawiam serdecznie

Kalejdoskop Renaty