poniedziałek, 24 lutego 2014

Tartaletki z karczochami i bekonem

Scroll down for English 

Dziś podzielę się z Wami przepisem na tarteletki. Głównymi dodatkami są karczochy i bekon. Te wytrawne tarteletki okazały się tak smaczne, że zniknęły szybciutko. Smakują na ciepło i na zimno. Idealny pomysł na przystawkę na przyjęcie lub po prostu przed obiadem.
Zapraszam ;-) 


Składniki na 12 tartaletek:

Na ciasto brisée:
  • 250 g mąki
  • 130 g masła 
  • 100 ml wody 
  • masło i mąka do wysmarowania foremek
Nadzienie:
  • 12 łyżeczek pesto z karczochów
  • 12 łyżeczek śmietany 
  • karczochy z zalewy 
  • 12 cienkich plastrów bekonu
Dekoracja:
  • rukola
Przygotowanie:

Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W sumie ja wlałam 100 ml wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Schłodzone ciasto dzielimy na 12 części (jeśli przygotowujemy małe tarteletki) i każdą rozwałkowujemy kolejno na cienki placek. Formę do tartaletk smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykładamy nim dno i boki formy, spód nakłuwamy widelcem). Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. 



Przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolkami ceramicznymi albo suchą fasolą. 


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10-12 minut (powinny być leciutko złote). W międzyczasie szykujemy farsz. W malej filiżance mieszamy pesto z karczochów ze śmietaną. 


Odcedzamy karczochy z zalewy. Napełniamy farszem wstępnie upieczone ciasto. Najpierw pesto z karczochów ze śmietaną, karczochy i bekon. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy tarteletki do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około 15 minut, zależy od piekarnika. Wyciągamy z piekarnika i podajemy przybrane rukolą.

Warto wiedzieć ! 
Jeśli nie macie pesto z karczochów, możecie użyć pesto z bazyli. Przepis znajdziecie tutaj.



Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version
 

Artichokes and bacon tartelettes
 

Ingredients for 12 tartelettes:

Pastry:
  • 250 g of flour
  • 130 g of  butter 
  • 100 ml water 
  • butter and flour to grease molds
Filling:
  • 12 teaspoons of pesto with artichokes
  • 12 teaspoons of cream 
  • artichokes with pickle 
  • 12 thin slices of bacon
Decoration:
  • arugula
Preparation:

Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or whisk, flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Cut out 12 circles of dough, roll out the pastry of 12 mini tart pan. Trim the edges. Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 15 minutes. In the meantime, are preparing stuffing. In a small cup, mix pesto with artichokes and cream. Drain artichokes. Remove tartelettes from oven. Remove the pie weights. We fill pre-baked pie filling. First, artichoke pesto with cream, artichokes and bacon. Preheat an oven to 200 ° C and bake for about 15 minutes. Pull out of the oven and serve garnished with arugula.


Share:

Brak komentarzy

Kalejdoskop Renaty