piątek, 4 kwietnia 2014

Schabowy w piwie i ziołach

Scroll down for English

Jak zmienić tradycyjny kotlet schabowy?
Proponuje go podać w piwie. 
Soczysty schab, marynowany w ziołach i duszony w piwie to pyszne danie główne wzbogacone o kremowy sos, który jest otrzymywany przez połączenie piwa z masłem i posiekanymi ziołami.
Ten przepis smakować będzie tym, którzy lubią silne smaki.
Prawdziwa uczta smaku dla podniebienia.
Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osób:
  • 2 kotlety schabowe
  • 100 ml piwa
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 50 g masła
  • 2 małe gałązki rozmarynu
  • 2 małe gałązki tymianku
  • starta skórka z połowy cytryny 
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Siekamy wszystkie zioła i trzemy skórkę z cytryny. Mieszamy wszystko w małej miseczce. Doprawiamy mieso do smaku sola i pieprzem.
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy z dwóch stron na złoty kolor na mocno rozgrzanej oliwie. 



Następnie usuwamy kotlety z rondla i trzymamy na talerzu. Do patelni dodajemy masło, czosnek i wrzucamy zioła. 


Wlewamy piwo, 

dodajemy kotlety, gotujemy kilka minut aż nasze kotlety nieco nasiakną sosem. 


Co jakiś czas sprawdzamy czy sos nie odparował. Gotujemy przez parę minut, aż sos lekko zgęstnieje. Podajemy natychmiast.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)

In the English version

Pork chop in beer and herbs

Ingredients for 2 people: 

  • 2 pork chops
  • 100 ml beer 
  • 1 large clove of garlic 
  • 4 tablespoons olive oil 
  • 50 g of butter 
  • 2 small sprigs of rosemary 
  • 2 small sprigs of thyme 
  • grated rind of half a lemon 
  • salt and pepper to taste
Preparation:

Chop all the herbs and grate the lemon zest. Mix everything in a small bowl. Meat wash, dry it with a paper towel. Season meat with salt and pepper. Fry both sides until golden brown on hot oil. Then, remove the chops from the pan and keep on a plate. To the skillet, add the butter, garlic, herbs and toss. Pour beer, add chops, cook a few minutes until our chops a bit soaked dressing. Periodically check to see if the sauce does not evaporate. Cook a few minutes until our chops a little soaked dressing. Serve immediately.



Share:

1 komentarz

Unknown pisze...

fajny pomysł, na odmianę po tradycyjnym schabowym:)

Kalejdoskop Renaty