sobota, 13 grudnia 2014

Ciasto z klementynkami do "góry nogami" gluten free

Jesienią i zimą, nasza kuchnia powinna przede wszystkim pachnieć.
Cytrusy są jednym z niewielu pocieszeń jakie mamy zimą.
Dziś chciałabym Wam podać kolejny przepis na ciasto z ich udziałem, tym razem kolei na klementynki.
Ciasto z klementynkami do "góry nogami" gluten free. Klementynka to rodzaj mandarynki bez pestki.
Pyszne i delikatne ciasto, dla lubiących cytrusy bez użycia mąki, wykorzystałam migdały i włoską polentę... ciasto doskonałe na Święta Bożego Narodzenia.
Zapraszam ;-)

Składniki na formę 23-24 cm:
  • 13 klementynek 
  • 450 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • starta skórki z 1 cytryny
  • 3 średnie jaja
  • 300 g mąki migdałowej(jak nie mamy maki to miksujemy w blenderze migdały)
  • 100 g polenty
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 330 ml wrzącej wody
  • cukier do posypania
Przygotowanie:

Szykujemy tortownicę o średnicy 23-24cm, wykładamy pergaminem, smarujemy boki masłem i posypujemy cukrem. Odkładamy na bok. Sparzamy klementynki pod ciepłą wodą.
Szykujemy syrop z 250 g cukru i z 330 ml wrzącej wody, doprowadzamy do wrzenia bez mieszania na małym ogniu(inaczej cukier będzie się krystalizowac na łyżce) i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Tak na oko 10 minut.
Kroimy pięć klementynek w plastry, odrzucamy końcówki. Umieszczamy w garnku z syropem i następnie przykrywamy pokrywką. 

Pozostawiamy na małym ogniu przez 20 minut, aż skórka klementynek będzie dość miękka i syrop zacznie się wchłaniać.
Zdejmujemy rondel z karmelizowanymi klementynkami i odcedzamy plastry klementynek na sitku.
Trzemy skórkę z 8 pozostałych klementynek i wyciskamy sok z czterech z nich, wlewamy wszystko do rondla z syropem i doprowadzamy do wrzenia zawsze bez mieszania. 



Gotujemy przez 10 minut, następnie wyłączamy i pozostawiamy do ochłodzenia (syrop będzie dość gesty).
Pozostałe 4 mandarynki obieramy, umieszczamy w blenderze



i miksujemy na sok.
Ucieramy w malakserze 200 g cukru z masłem i z startą skórką z cytryny. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając tak żeby nie powstały grudki.
Następne czynności mieszamy już łopatką lub łyżką, nie w malakserze.
Następnie dodajemy sok z klementynek, mąkę migdałow
ą


polentę, jogurt i dobrze mieszamy łyżką. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek
i mieszamy łopatką z dołu do góry.
Układamy na dnie naszej formy plastry klementynek, tak by całe nasze dno było zakryte. 

Wlewamy całą mieszaninę do formy 

i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut lub w piekarniku wentylowanym rozgrzanym do 170 stopni 1 godzinę.
Studzimy na kratce, następnie przewracamy ciasto do góry nogami.

Polewamy syropem. 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

 
Share:

3 komentarze

Wiewióra pisze...

mmmmm rozmarzyłam się! ależ musiało pachnieć...

Foodmania pisze...

świetny pomysł z tymi mandarynkami! :)

filmer pisze...

nie powienienem czytać blogów o jedzeniu. Za dużo tutaj dobrego ^^

Kalejdoskop Renaty