24 sierpnia 2017

Filet z okonia po śródziemnomorsku

Od kiedy na mojej ukochanej Pellestrinie w restauracji  spróbowałam po raz pierwszy filet z okonia po śródziemnomorsku, powtórek w domu nie ma końca. Choć raz w tygodniu przygotowana w ten sposób ryba musi gościć na moim talerzu.
Jest bardzo smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu.

Zapraszam :-)

Składniki na 1 porcję:
  • 2 małe filety z jednego okonia(około 300 g)
  • oliwa
  • 100 ml wytrawnego białego wina, niemusującego
  • 100 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 10 kaparów *
  • świeże zioła**
*w moim przypadku użyłam olive taggiasche - oliwki liguryjskie
**użyłam cząber i tymianek cytrynowy

Przygotowanie:

Wlewamy oliwę do dużej patelni. Na dobrze rozgrzaną oliwę wrzucamy 2 ząbki czosnku. Smażymy kilka minut.
Kładziemy dwa filety z okonia na patelni. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Dodajemy oliwki, kapary i pokrojone połówki pomidorków.
Wlewamy wino i bulion. Dodajemy świeże zioła. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy kilka minut.
Podajemy na ciepło. Wyrzucamy czosnek.

Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do dołączenia mojej grupy facebookowej - Włochy po mojemu ;-)

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

4 komentarze:

  1. wygląda obłędnie a kapary na pewno dodają charakteru uwielbiam ich smak:) w sam raz na romantczną kolację we dwoje

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pięknie podane danie. Chętnie spróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wygląda bardzo smakowicie :) Jutro piątek, więc postaram się wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, dobrze znam ten smak i też uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.