21 września 2017

Tarta z cukinią w kratkę

Cukinia u mnie znowu na talerzu, tym razem w wersji "na tarcie" .
Przepyszna tarta. Nie spodziewałam się że wyjedzie tak dobra! A do tego wygląda pięknie.
Zapraszam :-) 


Składniki formę kwadratową 22cm x 22cm:
  • ciasto brisée*
  • 1 cukinia (290 g) 
  • 1 cebula(40 g) 
  • 1/2 pora(60 g)
  • 250 g sera ricotty 
  • 260 sera Ementaler 
  • 20 g masła
Do dekoracji:
  • 1 cukinia(270g) 
* (przepis na ciasto brisée możecie znalezć tutaj. Nie używajcie gałki muszkatołowej, tak jak w podanym linku)
Przygotowanie:

Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
Przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolkami ceramicznymi albo suchą fasolą. Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony.
W międzyczasie myjemy por, zdejmujemy wierzchnią warstwę, odkrawamy końcówki.
Kroimy i wrzucamy na patelnię z masłem, zmniejszamy ogień i dusimy mieszając ok 10 min.
Następnie myjemy cukinię i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Mieszamy cukinię z porem. 

Dodajemy ser ricotta. 
Dodajemy pieprz i sól do smaku.
Wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążonymi fasolkami ceramicznymi.
Wypełniamy formę farszem 


i posypujemy serem. 
Układamy cienkie plastry cukinii tak jak na zdjęciu. 
Pieczemy 25 - 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
Studzimy na kratce.
Poddajemy na ciepło.

Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!


Zapraszam do dołączenia mojej grupy facebookowej - Włochy po mojemu ;-)
 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

7 komentarzy:

  1. Ja the tarty potrzebuję 😀 Mniiiiiaaaaam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już nawet formę do tarty kupiłam i ciągle nie mogę się zabrać. Twoja z cukinią wydaje się prosta i smaczna. A ta kratka fajnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie! Chętnie bym zjadła kawałek! Uwielbiam cukinię! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie to wygląda, smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda efektownie :) Muszę też wypróbować Twój przepis na ciasto, bo ostatnio nie wyszło... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda, uwielbiam wytrawne tarty!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo prosty i smakowity przepis. Muszę wypróbować. Cukinię to u mnie zjadania się latem głównie jak kotlety. 😃 Czasem placki. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.