20 listopada 2017

Tarta z pomidorami, cukinią i serem Scamorza

Tarta z pomidorów, cukinii i sera Scamorza jest doskonałą propozycja na jesienne dni.
Przypieczona Scamorza komponuje się świetnie z warzywami tworząc nieziemską kombinację letnich smaków.
Zapraszam ;-)


Składniki na tartę o średnicy 27 cm:
Co do ilości składników, to wszystko zależy jak będziecie warzywa koło sobie układać - ilości podałam na podstawie mojej tarty
  • 1 ciasto francuskie
  • 90 g sera ricotty 
  • 4 pomidory średniej wielkości
  • 1 ser scamorza*
  • 2 małe cukinie
  • 1 czerwona cebula
  • 30 małych oliwek
*Scamorza to typowy ser Kampanii. Wędzony ser z mleka krowiego, dojrzewający 6 miesięcy. Na zewnątrz żółty, wewnątrz biały. Posiada delikatny, lekko wędzony smak.

Przygotowanie:
Wykładamy formę ciastem. Smarujemy spód serem ricotta.
Cukinię, pomidory i scamorzę kroimy w cienkie plasterki.
Układamy na przemian warzywa, najpierw pomidor, cukinia i Scamorza, i tak aż do wykorzystania wszystkich składników.

Na wierzchu posypujemy oliwkami i cebulą pokrojoną na cienkie plasterki.

Całość posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy jeszcze 35-40 minut.
W czasie pieczenia w piekarniku, odejdzie woda z warzyw - ja wyciągnęłam tartę z piekarnika i wylałam wodę.
Następnie posmarowałam wierzch tarty oliwą i z powrotem włożyłam do piekarnika.
Po upieczeniu odstawiamy tartę na 10 minut by nabrała właściwej konsystencji.

Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do dołączenia mojej grupy facebookowej - Włochy po mojemu ;-)

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

5 komentarzy:

  1. Mhmm zjadłabym ❤️ Wyglądem przypomina troszkę pizzę. Bardzo lubię ciasto francuskie wieęc chyba na weekend zaskoczę męża taką tartą z Taojego przepisu 😊 dzięki za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Uwielbiam domową pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aloe pysznie wygląda. Oliwki cukinia uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna kompozycja i faktycznie, scamorza świetnie się sprawdza w takim połączeniu. Taka jedna uwaga, bo ten serek to raczej w południa Włoch pochodzi :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jakim cudem, taki lapsus popełniłam.
      Dziękuję bardzo :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.