Kalejdoskop Renaty

czwartek, 11 kwietnia 2024

Mój apetyt na Włochy — moja trzecia książka

No i jest! Moja trzecia książka ujrzała w końcu światło dzienne.
Mam nadzieję, że się cieszycie tak jak ja.

To były długie miesiące pracy, duży trud, ale przy tym duża radość, że oddam coś fajnego w ręce moich czytelników.

Od kilka dni ciągle się strzypię niedowierzając, że to już. I w końcu jest.

To dziś oficjalnie ruszyła przedsprzedaż mojej nowej książki! Już teraz możecie zamówić ją online w Empiku. Oficjalna premiera będzie mieć miejsce 15 maja!
Link do zamówienia: 
Mój apetyt na Włochy

Share:

piątek, 15 marca 2024

Najlepsze sery Wenecji-Euganejskiej

Rozpoczynam temat od szybkich przewodników kulinarnych po każdym regionie, aby moi czytelnicy podróżujący do Włoch wiedzieli faktycznie, co kupić na włoskim targowisku. A jeśli wybierasz się do Włoch bez odwiedzenia targu spożywczego, oznacza to, że coś jest nie tak i powinieneś opuścić mój blog. Najlepiej ujął to Oscar Wilde: „Nienawidzę ludzi, którzy nie traktują posiłków poważnie. To takie płytkie z ich strony”.

Wenecja Euganejska to region, w którym mieszkam od ponad 28 lat. Jest to niewielki region położony w północno-wschodnich Włoszech, w którym znajdują się słynne miasta, takie jak Wenecja, Werona, Vicenza, Padwa i Treviso. Region ten jest piątym najbardziej zaludnionym regionem Włoch, a stolicą jest, jak się domyślasz Wenecja.
Region ten jest według mnie trochę niedoceniany przez Polaków pod względem jedzenia i wina. Ale nie tylko pod względem gastronomi, bo nie wiem, czy wiesz, że to jeden z najbardziej zwiedzanych obszarów w Europie (5 w Europie), pierwszy we Włoszech. Prymat mój region ma również w winach, ale o tym opowiem Wam kiedyś indziej.

Czy wiesz, że to właśnie stąd pochodzi Prosecco? De facto niektóre z najlepszych Prosecco pochodzą z Valdobbiadene, które znajduje się na północ od Treviso. Natomiast w okolicach Padwy znajdują się Colli Euganei, gdzie można znaleźć dużo ważnych winnic, które produkują znaczące mieszanki w stylu Bordeaux (np. Cabernet, Merlot) oraz niektóre aromatyczne, jasne białe wina o przeróżnych aromatach. O winie mogłabym napisać cały post – jestem w trakcie szkolenia się na Sommeliera. Czy Veneto mogłoby zastąpić Toskanię i jej gastronomię! Dla mnie tak. Co to ma wspólnego z serem?

Włochy i ser to połączenie stworzone w niebie. Ta uniwersalna prawda ma swoje odbicie w moim regionie, gdzie produkuje się wiele odmian sera, których warto spróbować. Wenecja Euganejska jest usiana bujnymi pastwiskami, setkami małych gospodarstw mlecznych (znanych jako malga) i wielowiekowymi tradycjami serowarstwa. Veneto jest rajem dla miłośników sera. Jakość serów jest tak wysoka, że kilka produkowanych tu rodzajów sera, takich jak Asiago, Grana Padano i Provolone Valpadana, nosi ceniony znak chronionej nazwy pochodzenia (DOP).
W regionie Veneto do produkcji serów wykorzystuje się mleko krowie, owcze i kozie. Wiosną można tu zobaczyć duże stada krów i niekończące się stada owiec wędrujące z równin weneckich w góry Veneto, gdzie spędzają gorące miesiące pasąc się na bujnej trawie. Późnym latem i wczesną jesienią stada sprowadza się z powrotem z gór na równiny. Ten wielowiekowy proces sezonowego przemieszczania się zwierząt jest znany jako transumanza. Ponadto co roku w Veneto odbywają się duże festiwale sera. To tutaj producenci serów z regionu i całych Włoch prezentują wymagającej publiczności setki odmian serów. Jednak nie musisz przyjeżdżać do Veneto specjalnie na festiwal serów, aby spróbować najlepszych serów, jakie ma do zaoferowania mój region. Dobre sery znajdziesz w małych delikatesach, jak i również w dużych supermarketach – jest tu wystarczająco dużo odmian serów, aby zaspokoić wszystkie preferencje serowe. Dlatego w tym poście na blogu chcę wam przedstawić dziewięć najsmaczniejszych i najbardziej znanych serów w moim regionie.

Zastanawiasz się jaki ser kupić na wakacjach w Wenecji Euganejskiej? Oto mój poradnik po serach Veneto.


Najlepsze sery z Wenecji-Euganejskiej

Share:

piątek, 1 marca 2024

Jabłka w cieście francuskim

Deser, który robi się błyskawicznie, bo składa się tylko z dwóch składników i dowolnych dodatków. Pachnie obłędnie a smakuje jeszcze lepiej. Jabłka w cieście francuskim można mrozić, potem wystarczy odmrozić kilka minut w piekarniku a ciasto będzie chrupiące i pyszne.
Zapraszam ;-)

Jabłka w cieście francuskim
Share:

poniedziałek, 26 lutego 2024

Monterano Antica — miasto duchów

Kto czytał moją książkę Włochy. 111 przygód. Miasteczka, festiwale, szlaki i smaki to z pewnością o miasteczku już wie.
Jeśli lubisz stare, opuszczone miasteczka-widma, musisz zobaczyć Monterano Antica. 

Miasteczko znajduje się na zachód od jeziora Bracciano i ok. 2 km od miasta Canale Monterano, pomiędzy górami Tolfa i Sabatini, w sercu rezerwatu przyrody Monterano; na tufowym wzgórzu, którego zbocza opadają na ok.100 metrów w dół do dwóch leżących poniżej wąwozów utworzonych przez rzekę Mignone na północy i potok Bicione Torrent na południu i wschodzie.

Monterano Antica — miasto duchów

Share:

poniedziałek, 12 lutego 2024

Linguine z kalfiorem rzymskim i anchois

Przepyszny, jeden z moich ulubionych! Ten makaron doskonale smakuje z kalafiorem rzymskim, jak i z brokułem! To dodatek podpieczonego startego pieczywa dodaje potrawie smaku i zarazem chrupiącej nuty. Przepis jest szybki i praktyczny, można go przygotować w niecałe pół godziny, a efekt jest naprawdę pyszny.
Zapraszam ;-)Linguine z kalfiorem rzymskim  i anchois

Share:
Kalejdoskop Renaty