piątek, 9 listopada 2012

Tzatziki


Scroll down for English

Dziś chciałabym podać przepis na dip grecki, podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawany oddzielnie jako dip.
Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej.
Zapraszam ;-)



 Składniki:
  • 1 świeży ogórek
  • 5 duże ząbki czosnku 
  • łyżka octu jabłkowego 
  • sól 
  • świeży zmielony pieprz 
  • 0,5 l jogurtu greckiego 
  • parę liści posiekanej mięty
Przygotowanie:
 
Obieramy ogórka i ucieramy na tarce o grubych oczkach, następnie solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie lekko odciskamy sok.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masy ogórkowej. Siekamy mięte, dołączamy do warzyw, razem z octem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Ogórka razem z ziołami i czosnkiem łączymy z jogurtem, a następnie odstawiamy sos tzatziki do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.
Sos tzatziki smakuje rewelacyjnie jako dodatek do gyrosa.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Tzatziki

Ingredients:

  • 1 fresh cucumber
  • 5 large cloves of garlic
  • tablespoon of apple cider vinegar 
  • salt 
  • fresh ground pepper 
  • 0.5 l of Greek yogurt 
  • a few mint leaves, chopped
Preparation:

Peel the cucumber. Slice the cucumber in half lengthwise and use a spoon to remove the seeds. Rub on a grater with coarse mesh, then season with salt and leave for 10 minutes. After this time slightly imprints juice. In a medium mixing bowl, add the greek yogurt, diced cucumber, the garlic crushed, chooped mint and the apple cider vinegar.Season salt and pepper to taste. Mix well, cover, and refrigerate for at least an hour to allow the flavors to develop.



Share:

Brak komentarzy

Kalejdoskop Renaty