Dziś zapraszam Was na prosty deser z kuchni marokańskiej. Z tym deserem zetknęłam się podczas mojej ostatniej podroży w Maroko. Niby nic specjalnego, ale jeśli lubicie pomarańcze, to pokochacie to zmysłowe połączenie z cynamonem.
Składniki dla 2 osób:
- 4 duże pomarańcze
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
-
mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Myjemy dokładnie pomarańczę pod gorąca wodą. Ja sparzyłam pod gorąca wodą i obrałam tylko skórkę, bez białej części. Zbieram skórkę, na wspaniały proszek. Później obieramy z białej części i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm. Układamy plastry pomarańczy na talerzu.
W małej miseczce mieszamy cukier z wodą z kwiatu pomarańczy (jak nie mamy
może to być sok z cytryny lub pomarańczy).
Polewamy plastry pomarańczy i tuż przed podaniem posypujemy cynamonem.
Polewamy plastry pomarańczy i tuż przed podaniem posypujemy cynamonem.
Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli
zostaniemy w kontakcie:
- Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
- Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę.
- Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje.
- Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
- Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty!
- Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter.
Pozdrawiam
Renata
Moroccan Orange Salad
Ingredients:
- 4 oranges
- 2 tablespoons sugar
- 4 tablespoons orange flower water
- 1 teaspoon cinnamon
- mint to decorate
Wash thoroughly under hot water orange. Peel an orange, throw away the white part under the skin. Next, slice the oranges into approximately 0,5 cm slices. Combine orange blossom water and sugar and mix well. Plate the oranges and top with the dressing. Sprinkle additional cinnamon overtop. Can use fresh mint dates as a garnish as well.
1 komentarz
świetny pomysł:)
Prześlij komentarz