środa, 2 kwietnia 2014

Makaron z karczochami i speck'iem

Scroll down for English

Dziś zapraszam Was na prosty, a naprawdę pyszny obiadowy makaron - makaron z karczochami i speck'iem. Danie proste, sycące i przede wszystkim smaczne. Macie ochotę?
Zapraszam ;-)



Składniki dla 2 osob:
  • 4 karczochy
  • sok z cytryny do karczochów
  • 50 g speck'u
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 4 łyżki oliwy
  • sol i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy woda się gotuje, obieramy karczochy. Karczochy podduszamy na oliwie, następnie dodajemy wino, doprawiamy solą i pieprzem.


Gdy będą miękkie, a wino odparuje prawie do końca ściągamy z ognia. W międzyczasie na patelni pokrojony w paski speck podsmażamy na patelni tak, aby był chrupiący. 


Dodajemy speck do karczochów. 


Gotujemy wszystko przez kolejne 3 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy ser mascarpone, dobrze mieszamy. Odcedzamy makaron. Odcedzamy makaron, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy natychmiast.

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)


In the English version

Pasta with artichokes and speck

Ingredients for 2 people:

  • 4 artichokes
  • 50 g speck
  • 2 tablespoons mascarpone cheese 
  • 4 tablespoons olive oil 
  • salt and pepper to taste
Preparation:
 
Cook pasta al dente in salted water. When the water is boiling, peel the artichokes. Smothering artichokes in olive oil, then add the wine, season with salt and pepper.
When the artichokes are soft pull off the fire. In the meantime, in a frying pan fry in a skillet sliced ​​into strips speck, so that was crunchy.
Add the speck to artichokes.
Cook everything for another 3 minutes. At the end of cooking, add the mascarpone cheese, mix well. Drain the pasta. Put the pasta to the sauce and mix. Serve immediately.

Enjoy it!


Share:

Brak komentarzy

Kalejdoskop Renaty