czwartek, 18 września 2014

Szaszłyki z kalmarów

Scroll down for English

Szaszłyki z kalmarów to danie główne z owoców morza szybkie i łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, które można przygotować wcześniej i grillować w odpowiednim czasie.
Szaszłyki z kalmarów mogą być grillowane jak i pieczone.
Marynowane w czosnku i pietruszce, nic prostszego, mimo to kuszące !!!
Zapraszam :-)


Składniki na 6 szaszłyków:
  • 6 dużych kalmarów
  • 2 ząbki czosnku 
  • pęczek pietruszki 
  • sól 
  • oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie:

Kalmary dokładnie płuczemy i osuszamy. Oczyszczamy kalmary(zobacz tutaj jak), oddzielamy tułów od macek. Zostawiamy tylko tułów.
Siekamy na drobno pietruszkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Łączymy sól, olej, i kilka łyżek oliwy z oliwek. Dodajemy pietruszkę i czosnek.
Na patyczki nadziewamy kalmary. Na każdy patyczek jednego kalmara.
Przygotowaną marynatą smarujemy szaszłyki na parę godzin przed grillowaniem. Wkładamy do lodówki.
Mocno rozgrzewamy grill. Kładziemy szaszłyki na ruszcie. 

Grillujemy z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Nie można przesadzić bo będą gumowate!

Podajemy natychmiast !

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

In the English version

Grilled Squid Skewers

Ingredients for 6 skewers:

  • 6 large squid
  • 2 cloves of garlic 
  • bunch of parsley 
  • salt 
  • olive oil extra virgin
Preparation:

Rinse and dry squid. Clean the squid, separate the body from the tentacles.
Chop the parsley, place in a bowl and add the olive oil, garlic.
Prepare the skewers.
Marinade skewers for a few hours before grilling. Put in the fridge.
Preheat grill.
Cook skewers on preheated grill for 2 to 3 minutes per side.
Sprinkle with salt and pepper. Arrange the skewers on a large platter.
Serve immediately!


Share:

1 komentarz

Unknown pisze...

Wyglądają smakowicie, muszę wypróbować! :)

Zapraszam również do siebie: scritto-con-la-pasta.blogspot.com

Kalejdoskop Renaty