wtorek, 12 lipca 2016

Cukinie w sosie musztardowym

Uwielbiam cukinię pod każdą postacią.
To chyba najbardziej wdzięczne warzywo w kuchni zaraz po moim ulubionym pomidorze. Można z niej zrobić praktycznie wszystko.
Delikatna i wszechstronna, w okresie lata masowo wykorzystywana w wielu moich przepisach.
Tym razem postawiłam na cukinie gotowane na parze w aromatycznym sosie musztardowym.
Musztarda nie zdominowała ich smaku, wręcz podkreśliła ich delikatny smak.
Cukinie przygotowane w ten sposób mogą być podane samodzielnie jak i być dodatkiem do dań głównych z mięsa lub ryb.
Zapraszam ;-)
Cukinie w sosie musztardowym

Składniki:

  • 2 cukinie
Dressing na 2 cukinie:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy Dijon starofrancuskiej z ziarnami
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Myjemy cukinię, ale nie obieramy jej ze skórki. Odkrawamy końce.
Gotujemy na parze, aż będą miękie.
Jeśli wolisz lekko twarde, gotuj parę mniej minut.

Dressing

W małej miseczce mieszamy oliwę z musztardą. Dodajemy wodę i mieszamy, aż sos stanie się jednolity. Musztarda będzie dość opornie łączyć się z oliwą. Doprawiamy sos do smaku.
Pokrojone na plastry cukinie układamy na talerzu i polewamy sosem.
Podajemy na zimno lub ciepło, z wędliną lub pieczywem.
Smacznego!

Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie: 
  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter

Pozdrawiam 


Renata
Share:

2 komentarze

Pichceniomania pisze...

Super pomysł. Można poszaleć z różnymi sosami... dzięki za inspirację :)

Unknown pisze...

Również bardzo lubię cukinię i chętnie przygotuję wg przepisu

Kalejdoskop Renaty