piątek, 15 listopada 2013

Filetto al pepe verde

Filetto al pepe verde czyli polędwica wołowa z zielonym pieprzem jest klasycznym daniem głównym kuchni włoskiej. Przygotowanie dania nie sprawi żadnych trudności nawet początkującym. Polędwica wołowa przygotowana w ten sposób jest aromatyczna. To świetny pomysł na kolację.



Składniki dla 2 osób:
  • 2 plasterki filetu wołowego każdy po 150 g
  • 2 łyżki zielonego pieprzu w solance 
  • 100 ml brandy 
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon 
  • 100 śmietany 
  • 20 g masła 
  • sól
Przygotowanie:
 
Filety wołowe wiążemy sznurkiem, aby utrzymać ich kształt podczas gotowania.




Odcedzamy z solanki zielony pieprz i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Naciskamy plastry mięsa w zielonym pieprzu.



W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy polędwicę i smażymy energicznie przez 2 minuty z każdej strony.



Następnie usuwamy filety z patelni i trzymamy na talerzu.


Do tej samej patelni dodajemy brandy. Dodajemy musztardę i śmietanę.






Gotujemy przez parę minut, aż sos lekko zgęstnieje.



Wkładamy z powrotem filety na patelnie i gotujemy kilka sekund aż nasze filety nasiąkną nieco sosem.



Podajemy na gorąco. Układamy filety na talerzach polane sosem i zielonym pieprzem.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)



Share:

5 komentarzy

Ashka pisze...

Witam, zaczynam wlasnie swoja przygode z gotowaniem z ktorym do tej pory bylo mi bardzo nie po drodze... mowiac delikatnie... Na blogu znalazlam wiele fajnych i inspirujacych przepisow, miedzy innymi Filetto al pepe verde, ktory jest jednym z naszch ulubionych dan i jedna z rzeczy ktore chcialabym nauczyc sie przyrzadzac. Stad moje pytanie, jak po wlosku nazywa sie pieprz w solance i jakiego miesa dokladnie powinnam szukac... jak widac jestem TOTALNYM laikiem.. Pozdrawiam:)

Ashka pisze...

Zapomnialam dodac ze tez mieszkam we wloszech, stad moje pytanie...

Kalejdoskop Renaty pisze...

Nie ma sprawy.
Pieprz zielony to pepe verde in salomoia firmy Cannamela - znajdziesz w każdym sklepie czy hipermarkecie. Natomiast filet to nic innego jak filetto di manzo.
Miłego gotowania.

Pozdrawiam serdecznie

Kalejdoskop Renaty

Ashka pisze...

Dzieki! Mysle ze mozemy ogłosić sukces:)
Udało nam sie zdobyć przepyszne mięsko prosto z Toskanii wiec wyszło przepysznieeeeee:)

Kalejdoskop Renaty pisze...

To się cieszę.

Pozdrawiam serdecznie

Kalejdiskop Renaty

Kalejdoskop Renaty